Πάμφιλα 1914

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Οθωμανική Κρήνη στα Πάμφιλα

Οθωμανική Κρήνη στα Πάμφιλα
Προσπάθεια για την αποκατάσταση και την ανάδειξή της.





Η Οθωμανική κρήνη στα Πάμφιλα φέρει επιγραφή με αραβική γραφή η οποια αναφέρει "Την ελεημοσύνη και καλοσύνη έκανε ο εξοχότατος Μωχάμετ Φαχρή Πασά το 1789". Πάνω της υπάρχουν και χαραγμένοι διάκοσμοι με χρονολογία 1888. Η αποκατάσταση τόσο της εξωτερικής της εμφάνισης και του περιβάλλοντα χώρου όσο και της δεξαμενης της χαζενέ κρίνεται απαραίτητη.

Μετά από πρωτοβουλία πολιτών του χωριού και σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Παμφίλων εστάλη επιστολή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στις 28-6-2016 με σκοπό την αποκατάσταση και ανάδειξη της Οθωμανικής Κρήνης στα Πάμφιλα Λέσβου. Αφορμή στάθηκε η αποκατάσταση της παλιάς κρήνης στην Παραλία Θερμής.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου αφού παρέλαβε το έγγραφο απέστειλε κλιμάκιο για την πραγματοποίηση αυτοψίας στις 5-8-2016 στο χώρο και στις 3-10-206 ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος παρέλαβε το πόρισμα, όπου αναφέρονται τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την αναδειξή της. Πρώτο βήμα είναι ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου (παρουσία αρχαιολόγου) έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η μελέτη συντήρησης. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει καθαριστεί ο χώρος. Ευελπιστούμε η προσπάθειά μας να αποδόσει καρπούς ώστε το μνημείο να αναδειχθεί όπως ακριβώς του αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: